Profilaktyka celiakii

celiakia

Jak zapobiegać rozwojowi celiakii u dzieci?

Celiakia u dzieci jest dosyć często spotykanym schorzeniem. Jest to nic innego jak nietolerancja glutenu czyli składnika występującego między innymi w pszenicy. Wiele przemawia za tym, że zapadalność na tą przypadłość ma swoje predyspozycje genetyczne. Wiele osób żyje w nieświadomości o chorobie. Ponadto dzieci z celiakią zwykle mają typowe objawy choroby: wymioty, biegunki, wzdęcia, charakterystyczną postawę – powiększony brzuch, opuszczone pośladki i ramiona, są rozdrażnione i blade, wolniej rosną i za mało ważą. Po zdiagnozowaniu choroby i wykluczeniu z diety glutenu efekty zdrowie od razu się poprawiają.

Dieta to jedyne lekarstwo na celiakię. Zapobieganie celiakii to dbanie o prawidłowe odżywianie, wykluczenie z diety wszelkich produktów zawierających gluten. Nie wolno zapominać, że raz wyzwolona choroba pozostaje cały czas w uśpieniu i po zjedzeniu chociaż odrobiny glutenu doprowadzi to do jej nawrotu. Nawet celiakia bezobjawowa wymaga stosowania specjalistycznej diety, ponieważ gluten niszczy błonę śluzową jelit co w konsekwencji prowadzi do zaburzeń wchłaniania.

Karmiące piersią matki również powinny zdecydowanie wykluczać obecność glutenu w pokarmie. Chorobę można stwierdzić poprzez badanie krwi. Jeżeli u chociaż jednego z członków rodziny zdiagnozowano chorobę powinniśmy przebadać wszystkich innych, ponieważ możliwość dziedziczenia jest bardzo duża, a u niektórych osób zwłaszcza dorosłych przez całe życie może przebiegać bezobjawowo i nie dawać żadnych podejrzeń.