Leki bezglutenowe

Leki bezglutenowe w celiakii

Gluten to w ostatnich latach jeden z bardziej zdemonizowanych terminów, jakie można usłyszeć w życiu publicznym. Czy jednak rzeczywiście jest tak groźny? I tak i nie. Gluten to bowiem rodzaj białka, które samo w sobie nie stanowi żadnego zagrożenia dla organizmu. Przeciwnie, spełnia ważne kwestie, jak np. budowanie masy mięśniowej. Problem pojawia się, kiedy w organizmie występuje celiakia, czyli schorzenie, które objawia się nietolerancją glutenu. W takim przypadku białko to może prowadzić nawet do śmierci. Gluten spożywany bowiem przy celiakii powoduje niszczenie kosmków jelitowych, co przekłada się na upośledzenie czynności przyswajania wartości odżywczych. W takich sytuacjach, konieczne jest odstawienie glutenu. Sprawdźmy, jakie leki bezglutenowe można stosować.

Gluten w lekach

Gluten występuje nie tylko w produktach spożywczych. Jest on stosowany również w lekach. Wiele farmaceutyków potrzebuje bowiem substancje pomocnicze, które umożliwiają uzyskanie odpowiedniej masy czy kształtu danego leku. Nie chodzi o to, że farmaceuci celowo dodają czysty gluten do swoich produktów. Jednak tradycyjne substancje pomocnicze, które dodawane są do lekarstw mogą zawierać gluten w swoim składzie. Problem stanowi także fakt, że koncerny farmaceutyczne nie posiadają obowiązku informowania o możliwości występowania glutenu w danym lekarstwie. Najczęściej stosowana bywa skrobia pszeniczna. Choć w teorii nie powinna ona posiadać glutenu, ponieważ powstaje ona w wyniku oddzielani skrobi od białek w procesie płukania mąki, to zazwyczaj całkowite pozbawienie glutenu staje się niemożliwe i teoretycznie bezglutenowa skrobia posiada resztki tego białka w swoim składzie. Osoby zatem, które cierpią na nietolerancję glutenu, powinny unikać lekarstw, w których składzie znajduje się skrobia pszeniczna jako substancja pomocnicza. Warto zwrócić też uwagę na inne substancje pomocnicze, które zawierają gluten. Należą do nich: glikolan sodowy skrobi, dekstryna, skrobia żelowana i modyfikowana oraz maltodekstryna.

Leki bezglutenowe

Osoby cierpiące na celiakię muszą dokładnie sprawdzać wszystkie przyjmowane farmaceutyki. Na rynku aptekarskim znajdziemy produkty, które nie posiadają w swoim składzie tego szkodliwego białka przy celiakii. Należy jednak mieć świadomość, że nawet leki bezglutenowe mogą zawierać śladowe jego ilości. Biorą się one w wyniku korzystania z tych samych maszyn (w procesie produkcji),w których wcześniej były przetwarzane produkty glutenowe, a urządzenie nie zostało dostatecznie zdezynfekowane. Są to jednak przypadki sporadyczne. Jeżeli osoba z celiakią zażyje jedną taką tabletkę, nic się nie stanie. W przypadku jednak regularnego zażywania pojawią się efekty, wtedy należy przerwać stosowanie medykamentu. leki bezglutenowe to te, które wykorzystują w swoim składzie bezglutenowe substancje pomocnicze. Wśród bezpiecznych takich „wspomagaczy” należy wymienić: alkohol benzylowy, dwutlenek krzemu, dwutlenek tytanu, guma guar i kasztanowa, celuloza, benzoesan sodu, fruktoza, glukoza, stearynian magnezu, skrobia ziemniaczana i kukurydziana, sorbitol, sacharoza, fruktoza. Leki, które bazują na tych substancjach pomocniczych są z natury bezglutenowe.