Leczenie

Leczenie celiakii, czyli sztuka wyrzeczeń

Aby zwalczyć objawy celiakii, należy wprowadzić do jadłospisu dietę bezglutenową. Nawet małe ilości substancji białkowej są dla chorego szkodliwe i prowadzą do zmian morfologicznych w strukturze jelita. Ponadto nieleczona przypadłość zwiększa ryzyko raka gardła, przełyku, jelita cienkiego. Za jej powikłania uznaje się natomiast osteopenię oraz neuropatię. Zatem w przypadku zdiagnozowania nietolerancji na gluten, dieta pozbawiona tego składnika jest konieczna.

Jeżeli choroba ma ciężki przebieg, pacjent powinien uzupełniać spożywane pokarmy o kobalaminę, witaminę K oraz żelazo. W skrajnych przypadkach podaje się steroidy oraz leki poprawiające wchłanianie wody i elektrolitów. Tuż po wykryciu choroby, zalecane jest przyjęcie szczepionki przeciwko pneumokokom.

Po wykryciu celiakii, leczenie zazwyczaj przynosi widoczne rezultaty. Poprawa kliniczna następuje po paru dniach lub tygodniach. Poprawa histologiczna, czyli związana z odbudową tkanek, trwa natomiast znacznie dłużej. W przypadku dzieci odpowiednia terapia pozwala uniknąć problemów ze wzrostem, podczas ciąży natomiast zmniejsza ryzyko przeniesienia schorzenia na płód.

Problemem, jaki zazwyczaj pojawia się przy walce z tą chorobą, jest fakt, że znaczna ilość gotowych środków spożywczych zawiera składniki pszeniczne. Badania wykazują, że część chorych deklarujących przebywanie na opisanej diecie, przyjmuje nieświadomie od 2,5 do 5 g. substancji białkowej na dobę. Zazwyczaj nie jest to ilość szkodliwa (szacuje się, że dawka przynosząca niepożądane rezultaty, to około 10 g), ale w razie wątpliwości warto pytać o skład artykułu lub zwyczajnie rezygnować z zakupu.

Badacze odnotowali przypadki zaniku schorzenia wraz z nastaniem wieku dorosłego. Można wtedy odstąpić od diety, ale tylko jeśli taka decyzja zostanie poparta opinią lekarską. Zezwolenia na odejście od ustalonego jadłospisu udziela się niezwykle rzadko. Warto również podkreślić, że u części pacjentów pomiędzy 30 a 40 rokiem życia następuje nawrót choroby.

W celu sprawdzenia czy dieta bezglutenowa przynosi odpowiednie rezultaty, co najmniej raz do roku powinno się przeprowadzić badania kontrolne oceniające: prawidłowość wchłaniania w jelicie cienkim, występowanie powiązanych z celiakią chorób o charakterze autoimmunologicznym oraz stan wątroby. Jeśli po wprowadzeniu diety bezglutenowej pacjent nie czuje się lepiej, zaleca się wykonanie powtórnej biopsji. Zazwyczaj bada się wtedy dwunastnicę.