Inne nietolerancje

 

Nietolerancja pokarmowa – przypadłość XXI wieku

Od jakiegoś czasu o nietolerancja pokarmowych jest bardzo głośno, podczas gdy do tej pory nie mówiło się o nich zbyt wiele. Nie oznacza to oczywiście, by dawniej takich przypadłości nie było, jednak obecnie wiedza na ten temat jest większa. Czym więc jest nietolerancja pokarmowa i jak się przed nią bronić?

Nadwrażliwość na pokarmy

Nietolerancje pokarmowe polegają na nieprawidłowej odpowiedzi organizmu po spożyciu określonych pokarmów. Czasami, w przypadku alergii, organizm wytwarza przeciwciała, których nie powinien wytwarzać, jednak nawet gdy do tego nie dochodzi (na przykład w przypadku alergii histaminowej, która z tego powodu zwana jest pseudoalergią), spożycie określonego pokarmu, na który człowiek jest uczulony, odbija się na jego samopoczuciu, przy czym objawy mogą być nie tylko nieprzyjemne, ale wręcz groźne. Bez wątpienia najpopularniejszą alergią pokarmową jest nietolerancja glutenu, którą wykrywa u siebie coraz więcej osób (co ciekawe, wszelkie alergie mogą pojawić się znienacka; błędem jest twierdzenie, że jeśli nie ma się ich do tej pory, to już na pewno nie będzie się miało), która nie pozwala przede wszystkim na spożywanie tradycyjnego pieczywa. Bardzo powszechna jest także nietolerancja laktozy, wykluczająca spożywanie standardowych przetworów z mleka. Rzadziej występuje zaś wspomniana nietolerancja histaminy, choć być może wiele osób nie ma świadomości, iż doświadcza tej przypadłości, gdyż wiedza na jej temat nie jest tak mocno rozpowszechniona, jak na temat dwóch pozostałych rodzajów nietolerancji pokarmowej.

Najważniejsza dieta

W przypadku nietolerancji laktozy można przyjmować specjalne preparaty, które ułatwiają trawienie tego składnika, opierające się przede wszystkim bakteriach probiotycznych. Przede wszystkim jednak, by uniknąć przykrych objawów, jakie dają wszystkie rodzaje nietolerancji pokarmowych, warto po prostu unikać produktów, które je wywołują. Objawy te to przede wszystkim mocno dezorganizujące życie dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak biegunka, wzdęcia czy mdłości, ale mogą też pojawić się problemy skórne czy obrzęk twarzy. Poza tym, jak każda alergia, również nietolerancja pokarmowa może wywołać problemy z oddychaniem i zaburzenia rytmu serca, nie są to więc objawy, które można bagatelizować, gdyż ich rezultaty mogą być niebezpieczne. Na szczęście unikanie tych pokarmów jest dość łatwe, zwłaszcza że w sprzedaży znaleźć można specjalne produkty bez glutenu czy laktozy, które do złudzenia przypominają tradycyjne i smakują nie gorzej niż one.