Dieta

Dieta bezglutenowa, czyli co można jeść?

O restrykcjach związanych z przyjmowanie pokarmów, pisaliśmy już we wcześniejszej części artykułu. Przyjrzyjmy się jednak tej problematyce nieco głębiej, odpowiadając przy okazji na pytanie czy połączenie pojęć dieta bezglutenowa-przepisy musi oznaczać nudną kombinację?

Wspominaliśmy już, że jadłospis osób cierpiących na celiakię powinien obfitować w zboża pozbawione związków odpowiedzialnych za produkcję glutenu. W teorii zadanie to wydaje się banalnie proste, w praktyce nastręcza wielu trudności. Mąka kukurydziana, ryżowa czy gryczana mogą być bowiem zanieczyszczone wspomnianą substancją białkową. Dlatego jeśli na produkcie nie znajduje się symbol przekreślonego kłosa, należy dobrze się zastanowić nad jego zakupem.

Dieta bezglutenowa dopuszcza spożycie wielu produktów w ich czystej postaci. I tak np. o ile sama ryba nie stwarza zagrożenia dla konsumentów, tak w momencie gdy obtoczymy ją panierką, może stać się pokarmem niepożądanym. Nie zapomnijmy również, że gluten pojawia się w suplementach diety, lekarstwach oraz preparatach witaminowych. „Czyste” alkohole nie wpływają na rozwój dolegliwości, ale bajeczno kolorowe wódki zapełniające półki sklepowe już tak. Opisywana dieta wymaga również rezygnacji z piwa, ponieważ napój zawiera słód jęczmienny.

Jadłospis chorego na celiakię to w dużej mierze sztuka szukania odpowiednich zamienników. Alternatywą dla tradycyjnych chipsów, słodyczy czy krakersów mogą być ciastka ryżowe, chipsy kukurydziane, miód, landrynki oraz kisiele i budynie powstałe na bazie mąki ziemniaczanej.

Wśród osób cierpiących na celiakię dużą popularnością cieszą się bezglutenowe pierogi. Do ich wykonania używa się mąki ryżowej, ziemniaczanej oraz lnu mielonego. Ciasto otrzymane na bazie powyższych składników jest ponoć delikatniejsze w smaku, niż te, do którego produkcji używa się pszenicy.

Z deserów natomiast za godny uwagi uznaje się mleczny tort z kaszy jaglanej i czekolady. Przygotowanie tej potrawy zajmuje dosyć dużo czasu, jako że drugi z wymienionych składników trzeba sparzyć wrzącą wodą, zalać mlekiem, a następnie wstawić do piekarnika na ok. 40 minut. Dopiero potem dodajemy resztę komponentów tj. białko ubite na sztywną pianę oraz żółtko zmieszane z cukrem i czekoladą. Tak przygotowaną masę pieczemy przez pół godziny.

Jak więc widać, dieta bezglutenowa [http://dieta.mp.pl/diety/diety_w_chorobach/show.html?id=69827] w praktyce nie jest prosta w utrzymaniu, ale na pewno nie można zarzucić jej braku walorów smakowych. Warto spróbować na nią przejść, nawet jeśli nie grozi nam celiakia. Unikanie substancji białkowej nie zaszkodzi nam w żaden sposób, a może przyczynić się do poprawy zdrowia.