Alergia na gluten

Alergia na gluten a celiakia

Nietolerancja pokarmowa glutenu, czyli białka zawartego w zbożach jest jedną z najczęstszych, występujących we współczesnym społeczeństwie. Warto wiedzieć, że alergia na gluten oraz wrodzona nietolerancja, nazywana celiakią nie są tożsamymi schorzeniami. W celu wdrożenia skutecznego postępowania terapeutycznego, niezbędne staje się określenie, czy dolegliwości zgłaszane przez pacjenta są wynikiem alergii czy nietolerancji. Jak rozróżnić celiakię od alergii na gluten?

Czym charakteryzuje się uczulenie na gluten?

Reakcje alergiczne pojawiają się po spożyciu produktów zawierających gluten i mogą wystąpić natychmiast lub być nieco odroczone w czasie. Specyficzne okazują się objawy ze strony układu pokarmowego – biegunki, wymioty, bóle brzucha oraz reakcje skórne i dolegliwości związane z układem oddechowym – katar, kaszel, trudności z oddychaniem.

Wobec podobnych objawów, można uznać że rozpoznanie uczulenia na gluten jest trudne, zwłaszcza jeśli symptomy pojawiają się w kilka godzin po jego spożyciu. W celu weryfikacji źródła objawów, zasadne staje się wdrożenie diety eliminacyjnej – całkowite usunięcie glutenu z diety i stopniowe wprowadzanie go przy uważnej obserwacji reakcji organizmu.

Celiakia – immunologiczna choroba trzewna

W odróżnieniu od alergii, celiakia określania jest jako nietolerancja glutenu i stanowi chorobę trwającą całe życie. W tym przypadku gluten oddziałuje jako toksyczny czynnik, doprowadzając do degradacji kosmków w jelicie cienkim. Wskutek ich zaniku, utrudnione lub całkowicie niemożliwe staje się wchłanianie składników odżywczych z pokarmu – prowadzi to do zróżnicowanych objawów klinicznych, które stają się przyczyną podjęcia konsultacji lekarskiej.

Co ważne, celiakia może ujawnić się w każdym wieku – mitem jest, że dotyczy jedynie dzieci, jej aktywacja może bowiem wynikać również z ekspozycji na wysoki poziom stresu oraz z przebycia poważnej operacji lub infekcji. U kobiet celiakia może pojawić się w wyniku ciąży.

Diagnostyka celiakii

Należy zaznaczyć, że objawy uczulenia na gluten zazwyczaj nie występują u osób chorujących na celiakię. Często zdarza się, że choroba przebiega bez zauważalnych symptomów, stopniowo prowadząc do osłabienia organizmu wskutek ograniczonego wchłaniania składników odżywczych. Przyczyną wdrożenia postępowania diagnostycznego stają się zazwyczaj skrajnie zaniżone wyniki rutynowych badań krwi.

W diagnozie celiakii zalecane jest przeprowadzenie gastroskopii oraz badań serologicznych z krwi. Biopsja jelita cienkiego umożliwia ostateczną weryfikację schorzenia.